Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Σημειώσεις ενός μετανάστη: Μαθήματα ρεφενέ

Οταν ήρθα στην Ευρώπη, την ονειρευόμουν διαφορετική. Πίστευα ότι εδώ θα μπορούσα να εκπληρώσω το όνειρό μου να διδάσκω πολεμικές τέχνες, καθώς είμαι δάσκαλος του Τάι Τσι. Ομως μόλις έφτασα στην Ελλάδα, η μοναδική δουλειά που μπορούσα να βρω ήταν οικοδομή και τίποτε άλλο. Ελεγα ότι θέλω να κάνω Τάι Τσι, Κουνγκ Φου, θεραπευτικές ασκήσεις κ.λπ., αλλά τα μηνύματα που έπαιρνα ήταν διαφορετικά. Μάλλον δεν υπήρχε εμπιστοσύνη, Αιγύπτιος και πολεμικές τέχνες! Θυμάμαι, κάθε μέρα ξυπνούσα με άρνηση για δουλειά. Οχι τόσο για την ίδια τη δουλειά, αλλά περισσότερο για τη συμπεριφορά των εργοδοτών απέναντί μου.

Αναγκάστηκα να αλλάξω πολλές δουλειές. Αυτό που με βοήθησε και με έκανε να μη χάσω το κουράγιο μου ήταν η αγάπη μου για το Τάι Τσι, το οποίο σε κάνει να πιστεύεις στη δύναμη που πηγάζει από μέσα σου. Ετσι, βρήκα έναν τρόπο να διδάσκω ως εθελοντής σε μια ΜΚΟ. Αργότερα, βγήκαν ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα και εκπαιδεύτηκα στη μετάφραση και την κοινωνική διαμεσολάβηση και δούλεψα σε κάποια προγράμματα από την Ευρώπη στην Ελλάδα. Επίσης, παράλληλα, έκανα ιδιαίτερα μαθήματα σε δύο άτομα. Αυτό μου πήρε πέντε χρόνια για να το πετύχω. Μετά όμως με βρήκε η κρίση.

Δεν το έβαλα κάτω και αποφάσισα να κάνω μαθήματα στην Ακαδημία Πλάτωνος. Βρήκα έναν χώρο και ξεκίνησα να διδάσκω. Στην αρχή μια φορά τη εβδομάδα και αργότερα το κάναμε δυο φορές τη εβδομάδα Δεύτερες και Πέμπτες. Εχουμε βάλει έναν κουμπαρά και ο καθένας κάθε φορά εάν έχει χρήματα βάζει κάτι για να μπορέσει να λειτουργήσει το μάθημα και αν κάποιος δυσκολεύεται και δεν έχει, μπορεί να συμμετάσχει ούτως ή άλλως. Ετσι, έχουμε γίνει σαν οικογένεια και έχουμε δημιουργήσει μια πολύ καλή ομάδα με αλληλεγγύη. 

Η παρέα μας δεν τελειώνει μόνο στο μάθημα, μετά το μάθημα καθόμαστε και συζητάμε και κάποιοι ανάμεσά μας έχουν καταφέρει να κάνουν και φιλικές σχέσεις. Επίσης συνεχίζω να κάνω εθελοντικά μαθήματα σε ΜΚΟ τουλάχιστον δύο φορές τη εβδομάδα. Δεν ξέρω γιατί κάνω εθελοντική εργασία, αλλά κάθε φορά που μου ζητούν κάτι εθελοντικά, κάτι μέσα μου με κάνει να τρέχω και έτσι αισθάνομαι όμορφα. 

Επίσης, τελευταία, κάνω κάποια σεμινάρια που έχουν σχέση με το Τάι Τσι και την ανεργία. Κάποια στοιχεία που έχει το Τάι Τσι, όπως η αυτοσυγκέντρωση, η ηρεμία και το ότι χρειάζεται να ξέρεις ποια θα είναι η επόμενη κίνησή σου, να έχεις εμπιστοσύνη στην κίνηση που θα κάνεις, βοηθά τον άνεργο να αντιμετωπίσει πολύ πιο ώριμα την κατάσταση που βιώνει.

*Μεΐντο (Αίγυπτος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου