Σάββατο, 27 Απριλίου 2013

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ: «Να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα»Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ καταδίκασε τις περιπτώσεις των εγκλημάτων ρατσιστικής βίας και πρότεινε την άμεση αντιμετώπισή τους. Ο ίδιος αναμένεται να υποβάλει την έκθεση με τα ευρήματά και τις συστάσεις του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2014.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ δρ. Σέφας Λουμίνα  πραγματοποίησε επίσκεψη αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα με στόχο να εξετάσει τις επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας στα κοινωνικοοικονομικά ανθρώπινα δικαιώματα.

«Τα μέλη της τρόικας είναι, σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία υποχρεωμένα να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο ίδιος την Παρασκευή παρουσιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη χώρα μας.

Ο κ. Λουμίνα κάλεσε την κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα Ταμείο Ενδυνάμωσης για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή συνεταιρισμών ή τοπικών οργανώσεων στους διαγωνισμούς για τις ιδιωτικοποιήσεις. Εξέφρασε την ανησυχία του για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και τη αύξηση των αστέγων που σήμερα αγγίζει τα 20.000 άτομα, ενώ αναφορικά με τα επιδόματα εργασίας πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση συμφώνησε με την Τρόικα την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας. Όμως μιλάμε για 200 ευρώ τον μήνα, ποσό πολύ χαμηλότερο από το όριο της φτώχειας. Σήμερα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που δεν έχει ένα πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης που να αποτελεί δίχτυ προστασίας». Επίσης «η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας: 38% - πάνω από ένας στους τρεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου