Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

Xρυσή Aυγή και Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητούν κατάργηση του νόμου περί ιθαγένειας


Ημερομηνία: 03/07/2012
Συγγραφέας: left.gr
Την κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια ζητά μετά τους Ανεξάρτητους Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, καθώς εξήγγειλε την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου, για το οποίο μάλιστα προτίθεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής προτίθεται να ασασκεί πιέσεις στον Πρωθυπουργό της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Αντώνη Σαμαρά, να τηρήσει «τη δέσμευσή του ότι θα καθαρίσει τις πόλεις και τα χωριά μας από τους λαθρομετανάστες». 


Ο νόμος για την ιθαγένεια, όταν ψηφιζόταν, είχε θεωρηθεί μια συντηρητική υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με το προοδευτικότερο νομοσχέδιο που είχε προτείνει αρχικά ο κ. Ραγκούσης. Εν τέλει έγιναν αρκετές υποχωρήσεις και τροποποιήθηκαν προς το αυστηρότερο οι όροι απόκτησης ιθαγένειας, προκειμένου να επιτευχθεί ευρύτερη λαϊκή συναίνεση.


Ωστόσο, η ψήφιση του εν λόγω νόμου είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πολύ στενού και επισφαλούς πλαισίου παροχής της ελληνικής ιθαγένειας στους αιτούντες. Αυτό το πλαίσιο τίθεται σήμερα εν αμφιβόλω. Πρακτικά η Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν ανοίγουν μια συζήτηση νομικής φύσεων περί των κριτηρίων που πρέπει να πληροί κάποιος για να αποκτήσει τα δικαιώματα του έλληνα πολίτη, αλλά ζητούν χωρίς κανένα πρόσχημα την καθαρότητα του αίματος ως απαραίτητη προϋπόθεση για την απονομή της ιδιότητας του πολίτη.


Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται να στοχοποιηθούν όχι μόνο οι "παράνομοι" μετανάστες, αλλά άνθρωποι που ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα τα τελευταία 10-20 χρόνια. Στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής μπαίνουν συνεχώς νέες κατηγορίες ανθρώπων. Πλέον κάθε οικονομικός μετανάστης, κάθε πρόσφυγας, κάθε ομοφυλόφιλος κρίνεται ως παράνομος και θεωρείται απειλή για την "καθαρή" ελληνική κοινωνία που οραματίζονται οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Τέτοιες λογικές βέβαια είναι οι ίδιες με αυτές που οδηγούν σε ξυλοδαρμούς Ελλήνων στο εξωτερικό, από ομοϊδεάτες της Χρυσής Αυγής.


Στην ουσία ο νόμος Ραγκούση αποτέλεσε μία προσπάθεια προς την κατεύθυνση της ανεκτικότητας, η οποία βοηθούσε ε το ΠΑΣΟΚ της σκληρής καταστολής να φλερτάρει με πιο προοδευτικά στοιχεία, εξελίχθηκε, όμως, σε μία εντελώς συμβολική κίνηση από μέρους του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου μόλις 2.653 παιδιά μεταναστών είχαν αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια, σε σύνολο περίπου 10.000 αιτήσεων. 

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις επί του θέματος και αναφορικά με τον «αριστερό» πόλο της τριμερούς κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς η ΔΗΜΑΡ είχε θέσει το ζήτημα ως όρο για την συμμετοχή της, στα προγραμματικά σημεία σύγκλισης. Όλα πάντως δείχνουν ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα μπορέσει να επηρεάσει τις εξελίξεις, καταλήγοντας να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει, όπως κάνει τις τελευταίες μέρες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις  στην Σύνοδο Κορυφής.

Τα ακροδεξιά στοιχεία του Κοινοβουλίου επιχειρούν να στήσουν μια νέα φασιστική ηγεμονία στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας και να αναβιώσουν οι πιο μελανές στιγμές στη νεότερη ιστορία. Η κίνησή τους αυτή έχει απεκδυθεί κάθε σκοπό βελτίωσης της καθημερινότητας ελλήνων και μεταναστών και στοχεύει πλέον ξεκάθαρα στην φυσική και νομική εξόντωση συμπολιτών μας. Όσοι δεν σταθούν εμπόδιο, έχουν συνευθύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου